preloader
Edit Content

O nama

Stojimo vam na raspolaganju svakog dana, uključujući vikende i praznike. Radimo 24 sata, javljamo se danju i noću! Samo nas pozovite i dolazimo na željenu adresu.

Kontakt

Korisne informacije

BANJE U SRBIJI – GDE SE NALAZE, LEČENJE I ZANIMLJIVOSTI

BANJE U SRBIJI – GDE SE NALAZE, LEČENJE I ZANIMLJIVOSTI

Banje u Srbiji predstavljaju najznačajniji deo turističke ponude naše zemlje. Srbija broji više od hiljadu izvora mineralnih voda i preko 40 banja, od kojih mnoge datiraju još iz dalekog rimskog doba.

Svaka je jedinstvena na svoj način i pored lečenja raznih zdravstvenih tegoba, većina njih predstavlja popularne i omiljene destinacije turistima tokom cele godine.

U ovom tekstu ćemo pisati o najzanimljivijim banjama u Srbiji, njihovoj specifičnosti, lekovitim vodama, ali i prirodnim lepotama mesta koja ih okružuju.

Vrnjačka banja
Vrnjačka banja se nalazi u centralnoj Srbiji, pripada Raškom okrugu i okružena je šumovitim obroncima svima poznate planine Goč. Odlikuje je izuzetno povoljna umereno-kontinentalna klima, svež i čist vazduh, kao i mnogobrojni izvori termalne i lekovite vode.

Jedna je od najposećenijih i urbanijih banja u Srbiji, a krase je šarenoliki parkovi, dečja igrališta, mnogobrojni sportski tereni, kao i zatvoreni i otvoreni bazeni.

Šta se leči u Vrnjačkoj Banji?
Hronična zapaljenja creva, dijabetes, bolesti mokraćnih puteva i bešike, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, bolesti žučne kese i žučnih puteva.

Pored lečenja i odmora, ovu banju sve više turista posećuje zbog raznih kulturnih i zabavnih manifestacija kao što su Književno leto, Pozorišni dani srpskog teatra, Veliki međunarodni vrnjački karneval, Love fest i mnogi drugi…

Sokobanja
Naša najposećenija banja koja se nalazi se u Istočnoj Srbiji, tačnije Zaječarskom okrugu, okružena planinama sa svih strana. Obližnja planina Ozren je štiti od vetrova, ima idealnu klimu sa retkim padavinama, svežim noćima i tokom letnjih dana, nadmorsku visinu od 400m. Zbog svega toga spada u vazdušne banje.

Šta se leči u Sokobanji?
Razne respiratorne bolesti astmu, bronchitis, kao i lakše oblike povišenog krvnog pritiska, anemiju, išijas, reumatizam, hronične ženske bolesti, fizičke povrede i mnoge druge…

Sama banja, a i njena okolina su bogati kulturnim i istorijskim znamenitostima, mnogobrojnim izletištima i zabavnim turističkim atrakcijama, tako da vam odmor ovde ne može biti jednoličan i dosadan. Nemojte propustiti priliku da posetite planinu Ozren kao i istoimenu pećinu, vodopad Ripaljka, izletište Lepterija i neverovatan Soko-grad. Ono što je posebno zanimljivo svim uzrastima je i Aqua park.

Za detaljnije informacije o ovoj banji pročitajte naš tekst Da li je Sokobanja najzanimljivija banja u Srbiji?

Banja Ždrelo
Ova banja je jedan od dragulja centralne Srbije i nalazi se nedaleko od gradića Petrovac na Mlavi, ušuškana ispod lepota netaknute prirode Homoljskih planina. Odlikuje je samo jedan izvor termomineralne i lekovite vode koji je otkriven slučajno prilikom traženja uglja. Mnogi turisti ovde dolaze radi zabave i uživanja u bazenima sa toplom vodom, toboganima na otvorenom, pa čak i zimi.

Šta se leči u banji Ždrelo?
Mnogobrojna kožna oboljenja kao što su ekcem i psorijaza, neki oblici reumatizma, gastritis, kao i razna posttraumatska stanja…

Banja Ždrelo se pored pomenutog može i pohvaliti velikim brojem kulturno-istorijskih spomenika, kao što su manastiri Gornjak i Vitovnica i srednjovekovne crkve Mitropolija, Reskovica i Blagoveštenje.

Atomska banja
Atomska banja, odnosno Gornja Trepča je ovaj naziv dobila prilikom otkrivanja radioaktivnosti vode u njenim izvorima. Nalazi se takođe u Centralnoj Srbiji, tačnije u jugozapadnoj Šumadiji, na samo 18km udaljenosti od grada Čačka.

Šta se leči u Atomskoj banji?
Reumatizam, gastritis, cerebralna paraliza, neuritizam, multipleks skleroza, posttraumatska stanja, mnogobrojne bolesti gastrointestinalnog trakta…

U njenoj okolini se nalazi crkva Sv. Bogorodice koja datira iz 19.veka, kao i manastir Vujan iz 14.veka.

Banja Junaković
Banja za koju smo se borili protiv moćnih Turaka, nalazi se nedaleko od grada Apatin, u našoj lepoj ravnoj Vojvodini. Bogata je lekovitom vodom, prelepom prirodom i okolinom i može se reći da po svom standardu i potencijalu nadmašuje i mnoge banje širom Evrope.

Šta se leči u banji Junaković?
Razni oblici reumatizma, bolesti respiratornog sistema , mnogobrojne upale, ortopedski problemi, deformacije kičmenog stuba, sportske i ostale povrede, ginekološka oboljenja poput steriliteta, neurološki problemi i posledice trauma…

Pored toga što je poznato prirodno lečilište, turistima je zanimljiva zbog obilaska i razgledanja raznih kulturno-istorijskih spomenika, ali i izleta u obližnje gradove kao što su Apatin, Novi Sad, Sombor i Subotica. Ovde se organizuju i mnoge manifestacije kao što su Apatinske ribarske večeri i Lička olimpijada.

Jošanička banja
Jošanička banja se nalazi u dolini istoimene reke, na obroncima planine Kopaonik i nadmorskoj visini od 550m. Bogata je izvorima termomineralnih voda koje su Turci koristili iz higijenskih i zdravstvenih razloga još u dalekom 14.veku.

Šta se leči u Jošaničkoj banji?
Lekovita voda zbog svog hemijskog sastava je idealna za lečenje reumatizma, povreda kostiju, oboljenja mišića, otoka, lumbago, išijasa, ekcema i mnogih ginekoloških problema.

U ovoj banji se za sada nalazi samo jedan bazen, kao i blatno kupatilo. Malo turističko mesto, okruženo brojnim borovim šumama uz veoma ljubazne meštane koji će vaš boravak ovde učiniti posebnim.

Kuršumlijska banja
Smeštena je u topličkom kraju, pripada jednom delu Kopaonka koji je poznat po nazivu Samokov i nalazi se na nadmorskoj visini do 450m. Ono što ovu banju i njene termalne izvore razlikuje od ostalih banja širom naše zemlje je sadržaj hemijskih elemenata u tragovima kao što su olovo, cink, vanadijum, kalaj, titan, srebro i antimon.

Šta se leči u Kuršumlijskoj banji?
Malokrvnost kod dece, sterilitet, dijabetes, bolesti metabolizma, neurološki poremećaji, bolesti organa za disanje, mnogobrojne povrede kao i različitih vrsta reumatizma…

Nažalost ova banja, kao i njen rehabilitacioni centar ne rade od 2006.godine.

Vranjska banja
Ova banja se nalazi nedaleko od grada Vranja u srcu južne Srbije, na nadmorskoj visini od 400m i ima status opštine. Bogata je izvorima hipertermalne vode, koji spadaju u jedne od najtoplijih u Evropi jer izbijaju iz velikih dubina na samu površinu.

Šta se leči u Vranjskoj banji?
Voda visoke temperature u banji je idealna za mnoge terapijske svrhe, razne oblike reumatizma, išijasa, lumbaga, atrofije mišića, neurološke poremećaje, ginekološke probleme. Za lečenje i terapiju organa za varenje, problema sa želucem, jetrom i šećernu bolest se koriste izvori hladne vode.

U banji se veoma neguje tradicija starih vranjskih igara, folklora, pesama, zanata kao i odličnih recepata, a sve to možete doživeti ukoliko boravite ovde za vreme zabavno-kulturne manifestacije poznate pod nazivom ‘Karanfil devojče’.

Banja Rusanda
U Banatu, tačnije u Melencima i nedaleko od grada Zrenjanin, nalazi se banja Rusanda. Poznata je i po istoimenom jezeru specifičnom po svom visokom procentu saliniteta, koji je veći i od mnogih mora širom sveta. Nažalost ovo jezero je danas većim svojim delom presušilo zbog isparenja i plitkog tla.

Šta se leči u banji Rusanda?
Povrede lokomotornog aparata, razni oblici reumatizma, posledice preloma kostiju, povreda, trauma, terapija nakon hirurških zahvata, neki ginekološki problemi, kožna oboljenja, bolesti centralnog i perifernog nervnog sistema i mnogi drugi…

U mnogim banjskim objektima nude se usluge fizioterapije, magnetoterapije, psihoterapije, akupunktura, blato itd…

Melenci su kao seosko naselje i izletište jedno od najvećih ovog tipa u celoj Vojvodini. Tu možete videti ‘Bošnjakovu vetrenjaču’ odnosno mlin na vetar koji je zakonom zaštićen i pripada zbirci poslednjih sačuvanih.

Bukovička banja
U samom centru Šumadije, u gradu Aranđelovac, nalazi se Bukovička banja na nadmorskoj visini od 270m. Ono što na sve posetioce ostavi poseban utisak je predivni, prostrani park, prošaran cvećem i stablima različitih vrsta, ali i mnogim mermernim skulpturama. Skoro svi banjski objekti se nalaze upravo u ovom parku ili u njegovoj samoj blizini.

Šta se leči u Bukovičkoj banji?
Oboljenja gastrointestinalnog i urinarnog trakta, pankreasa, metabolizma, jetre, želuca, dijabetesa, žuči, reumatskih problema kao i posttraumatskih stanja.

Vaš boravak ovde će definitivno učiniti lepšim šetnje kroz već pomenuti park, zabava u Aqua parku grada Aranđelovac ili izleti u obližnji Orašac i Topolu sa čuvenom crkvom na Oplencu.

Ribarska banja
Banja, tačnije selo u opštini Kruševac koje pripada Rasinjskom okrugu i nalazi se na nadmorskoj visini od 540m. Mnoge naše istorijske ličnosti su bili gosti ove banje kao što su Ilija Garašanin, Aleksandar Karađorđević, Aleksandar Obrenović i kraljica Natalija. Veruje se da je ime dobila za vreme Kneza Lazara za kog su tadašnji ribari pecali kvalitetnu ribu u njenim bogatim izvorima.

Šta se leči u Ribarskoj banji?
Apsolutno svi oblici reumatizma, stanja nakon koštanih preloma i operacija na kostima, deformacije kičmenog stuba, posttraumatska i postoperativna stanja, dečja cerebralna paraliza, hemipareze i hemiplegije. Sa druge strane, voda ove banje nikako nije preporučljiva za trudnice, teže srčane bolesnike i osobe koje boluju od tuberkuloze.

Banja ima bogati zabavno-kulturni program, naročito leti kada se održava poznata manifestacija ‘Kulturno leto’. Takođe, odavde možete otići na izlet do Kruševca, Niša ili do obližnjih manastira.

Prolom banja
Pripada delu jugozapadne Srbije i opštini Kuršumlija, a nalazi se na nadmorskoj visini između 550m i 670m. Osim što je posećeno turističko mesto i banjsko lečilište, svima je poznata i po fabrici istoimene flaširane vode.

Šta se leči u Prolom banji?
Voda koja služi za piće i kupanje, ali i pravljenje blatnih obloga, idealna je za lečenje bubrega, mokraćnih kanala, stanja nakon operacija ova dva oboljenja, prostate, kamenca u žučnoj kesi, problema sa kožom, metabolizma, organa za varenje…

U samoj banji i njenoj okolini nalaze se uređene staze zdravlja i mnogobrojni sportski tereni za dnevnu rekreaciju. U blizini je i Đavolja Varoš koja je od velikog nacionalnog značaja i zaštićena kao spomenik prirode, stoga nemojte propustiti priliku da je posetite tokom boravka u banji.

Ovčar banja
Nalazi se u zapadnoj Srbiji, u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, na samo 18km udaljenosti od grada Čačka. Nadmorska visina ove banje je 278m i razvila se pored reke Zapadna Morava, a u njenoj blizini su jezera Međuvršje i Parmenac.

Šta se leči u Ovčar banji?
Kupanjem i oblogama pomoću mineralne vode se leče razna reumatična oboljenja, kožne bolesti, nervi poremećaji, povrede mišićnih tkiva kao i posledice preloma kostiju. Banja poseduje kupatilo sa homeotermalnom vodom.

Banja sa veoma bogatom okolinom, planinama Ovčar i Kablar, mnogobrojnim manastirima dobro poznate klisure, ali i raznim ugostiteljskim objektima na već pomenutim jezerima. Posebno zanimljiva činjenica je da stranci ovu banju posećuju češće nego ostale u našoj zemlji.

Mataruška banja
Ova banja pripada Raškom okrugu i opštini Kraljevo, a nalazi se sa desne strane reke Ibar i nadmorskoj visini od 215m. Može se reći da je jedna od najmlađih banja i njena voda je najbogatija sumporom od svih ostalih izvora širom naše zemlje.

Šta se leči u Mataruškoj banji?
Zbog specifičnog hemijskog sastava vode terapija se vrši samo kupanjem, a najviše za neurološka oboljenja, ginekološke, kožne bolesti, reumatizam, hronična trovanja metalima, oboljenja stomaka i creva i mnoge, mnoge druge…

Prilikom boravka ovde možete uživati u plivanju, veslanju na već pomenutoj reci Ibar, ali i šetnji kroz obližnje planine Stolovi i Čemerno. U banji se nalaze i mnogobrojni sportski centri sa odlično uređenim terenim za sve vidove rekreacije.

Banja Vrujci
Banja Vrujci pripada Kolubarskom okrugu i opštini Mionica, a nalazi se na nadmorskoj visini do 250m. U ovom delu centralne Srbije i nedaleko od banje prostiru se planine Suvobor i Maljen. Termalni izvori i sama voda su specifični i posebni zbog znatnog sadržaja mnogobrojnih gasova, ali i visoke temperature.

Šta se leči u banji Vrujci?
Lekovito blato se koristi kao obloga, a voda za piće, ispiranje i kupanje je idealna za lečenje reumatizma, ginekoloških oboljenja, anemiju, kamen u bubregu i mokraćnim putevima, hronična oboljenja želuca, poremećaj vida i različitih vrsta povreda…

Tokom posete možete obići pomenutu planinu Suvobor i njenu visoravan Ravnu goru. Uživati u šetnji bukovim šumama i razgledanju kulturno-istorijskih znamenitosti kao što su spomenik Draži Mihailoviću, crkva Sv. Đorđa, ali i vidikovac poznat pod nazivom ‘Babina glava’.

Banja Koviljača
Banja se nalazi u zapadnoj Srbiji, na nadmorskoj visini od oko 125m i pripada opštini Loznica. U njenim lepotama uživale su mnoge naše istorijske ličnosti kao što su Vuk Stefanović Karadžić, Dositej Obradović, Jovan Cvijić, Karađorđe Petrović i mnoge druge…

Šta se leči u banji Koviljači?
Lečenje i rehabilitacija raznih bolesti i povreda kao što su prelom kostiju, iščašenje zglobova, stanja nakon hirurških ortopedskih zahvata, razne vrste reumatizma, promene kičmenog stuba, kašnjenja u psihomotornom razvoju dece, cereblarna paraliza, išijas, kožna oboljenja kao i ožiljci.

Pored termalnih izvora i lekovitog blata-peloida, ova banja spada u vazdušne sa izuzetno svežim , čistim vazduhom i idealnom klimom pored reke Drine. Zbog toga je veliki broj turista poseti tokom letnjih dana.

Niška banja
Kao i što sam naziv kaže, banja se nalazi u Nišu, na jugu Srbije i nadmorskoj visini od 250m. Veruje se da su Rimljani ovde izgradili prvo kupatilo sredinom dalekog II veka, a banja je doživela procvat za vreme boravka cara Konstantina Velikog. Njen izvor ‘Školska česma’ spada u najradioaktivnije u Srbiji.

Šta se leči u Niškoj banji?
Hronični artritis, spondiloza i ostale reumatične bolesti, endokrini i metabolički problemi, bolesti vezivnog tkiva, respiratornih organa, neurološka oštećenja, ginekološka oboljenja kao i mnogobrojne kardiovaskularne bolesti.

Ova banja je veoma privlačno turističko mesto zbog svoje lepote i zanimljive okoline. Možete detaljnije upoznati grad Niš i sve njegove kulturno-istorijske znamenitosti ili otići na izlet do obližnje Suve planine.

Banja Vrdnik
Banja Vrdnik se nalazi na padinama planine Fruška Gora, u centru Srema i nadmorskoj visini od 240m. Zbog umereno-kontinentalne klime, bez naglih promena temperature i izuzetno čistog vazduha bogatog ozonom, proglašena je za vazdušnu banju.

Zanimljiva činjenica je to da se na ovom tlu ranije nalazio rudnik mrkog uglja, pa se smatra da su tadašnji rudari otkrili prvi izvor termalne vode i uživali u njegovim blagodetima.

Šta se leči u banji Vrdnik?
Stanja nakon povreda, preloma, hirurških zahvata, svi oblici reumatizma, lakši problemi sa kičmom, migrene, neurološki problemi…

Ukoliko boravite ovde, možete iskoristiti vreme da bolje upoznate Frušku Goru, mnogobrojne manastire u okolini, istorijske spomenike, ali i prošetati kroz njene veličanstvene vinograde.

Banja Badanja
Ova banja je smeštena na planini Cer, u blizini grada Loznica, na savršenoj nadmorskoj visini od 180m. Ima dva izvora mineralne vode koji su bogati sumporom i gvožđem, a poznati pod nazivima „Glavni izvor“ i „Gvozdeni izvor“.

Šta se leči u banji Badanja?
Anemija, opšta iscrpljenost organizma, stanja nakon povreda i preloma, mnogi oblici reumatizma ( reumatizam mišića i zglobova, hronični, degeretativni, zapaljenski), artritis, razna nervna oboljenja, ginekolški problemi, spondiloza…

Zbog neverovatne prirode obližnjih planina Cer i Iverak, ovde je vazduh svež, čist i idealan za one koji imaju neke disajne probleme. Okolina banja je savršeno mesto za mnoge izlete i razgledanje, pa tako možete posetiti Loznicu, rodno mesto Vuka Karadžića – Tršić, Manastir Tronoše kao i Zvorničko jezero.

Lukovska banja
Nalazi se u južnoj Srbiji, opštini Kuršumlija, na istočnim padinama planine Kopaonik i leži na najvišoj nadmorskoj visini od svih banja koja iznosi čak 681m. Deli se na Gornju sa zapadne i Donju banju sa istočne strane i poseduje veliki broj termalnih izvora.

Šta se leči u Lukovskoj banji?
Reumatska oboljenja, postoperativna stanja, zapaljenski procesi, razna ginekološka oboljenja, sterilitet, kožne bolesti kao što su ekcem i psorijaza, bolesti bubrega, čir na želucu, gorušica…

Ovde možete uživati u šetnji po prirodi, zabaviti se na mnogobrojnim rekreativnim sportskim terenima, upoznati planinu Kopaonik i obići mnoge kulturno-istorijske znamenitosti. U banji se nalazi crkva Svetih Apostola Petra i Pavla koju je podigao kralj Milutin.

Autor: Nevena Maksimović
Tekst preuzet sa sajta: https://www.turizamiputovanja.com/banje-u-srbiji-gde-se-nalaze-lecenje-i-zanimljivosti/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pozovite nas!